VÉGREHAJTÓ- ÉS
JOGI CSOPORT
 

Szolgáltatások

Végrehajtás

Sajnos a mai világban egyre kevesebb az olyan adós, aki önként eleget tud tenni (esetleg eleget kíván tenni) a bíróság határozatában írtaknak, de az is bárkivel megeshet, hogy önmagát találja adósi pozícióban, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a végrehajtási eljárás néhány alapvető rendelkezésével.

Ha van egy végrehajtható bírósági határozat pl. jogerős ítélet, Ön kérheti az ítélet végrehajtását. A végrehajtási eljárás általában a végrehajtási lap kiállításával indul. A végrehajtási lap egy nyomtatvány, amelyet a végrehajtást kérőnek kell kitöltenie, majd ahhoz a bírósághoz benyújtania, amely az ügyben az első fokú határozatot hozta. A bíróság a végrehajtási lapot akkor állítja ki és küldi meg az adós lakhelye szerint illetékes végrehajtónak, ha a végrehajtandó határozat kötelezést (marasztalást) tartalmaz, az jogerős vagy előzetesen végrehajtható, és a teljesítési határidő letelt.

Nézzük ezt lépésenként:

  • van pl. egy jogerős bírósági határozat, hogy X.Y. fizessen meg Önnek pl. 1MFt-ot.
  • A Peritos Végrehajtó- és Jogi Csoport jogásza kitölti a végrehajtási lapot
  • beadja ahhoz a bírósághoz, amelyik az ügyben az első fokú határozatot hozta
  • a bíróság kiállítja a végrehajtási lapot (leellenőrzi, aláírják és lepecsételik) - ezzel megindul a végrehajtási eljárás


A végrehajtó ezt követően egy felhívást küld a Peritos Végrehajtó- és Jogi Csoport -nak, hogy előlegezze meg a végrehajtási eljárás költségeit, ugyanis a végrehajtás során felmerülő költséget - ha a törvény másképpen nem rendelkezik - a végrehajtást kérõ elõlegezi, és az adós viseli.

Ezt követően a végrehajtó megkísérli a követelés behajtását. A végrehajtási eljárásban érvényesül egyfajta fokozatosság, ami azt jelenti, hogy a bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban az adós bankszámlájáról (pénzügyi intézménynél kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből), illetõleg az adós munkabéréből kell behajtani. Ha előre látható, hogy a követelést a munkabérre, illetőleg a pénzügyi intézménynél kezelt összegre vezetett végrehajtással nem lehet viszonylag rövidebb időn belül behajtani, az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható.

A további részletekért kattintson az alábbi gombra, hogy munkatársunk felvehesse Önnel a kapcsolatot!